maagda23

maagda23

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 42]

Jabłkowe rożki z ciasta francuskiego

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Szybkie i proste w wykonaniu ciasteczka doskonałe na każdą okazję.

Jabłkowe rożki z ciasta francuskiego Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Jabłkowe rożki z ciasta francuskiego

 

Sposób przygotowania:

Jabłkowe rożki z ciasta francuskiego
Płat ciasta francuskiego należy podzielić na 6 części. Jabłko należy obierać ze skórki i wykroić środek, a następnie pokroić w kostkę. Tak przygotowane jabłko przekładamy do miseczki i mieszamy z cukrem (może być brązowy) oraz z cynamonem. Nadzienie wykładamy na ciasto francuskie (tak jak na zdjęciu) i zaklejamy ciasto tak aby powstały trójkąty. Brzegi ciasta przygniatamy widelcem dzięki czemu powstaje wzorek. Na wierzchu robimy nacięcia. Tak przygotowane ciasteczka wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Każde ciasteczko smarujemy na wierzchu roztrzepanym jajkiem i posypujemy cukrem. Pieczemy w nagrzanym do 200 st. C piekarniku przez ok 20 min. aż ciasto się zarumieni. Smacznego!!!
Jabłkowe rożki z ciasta francuskiego
Gotowe nadzienie wyłożone na ciasto francuskie.
Jabłkowe rożki z ciasta francuskiego
Ciasteczko gotowe do wyłożenia na blaszkę.
Jabłkowe rożki z ciasta francuskiego
Upieczone ciasteczka gotowe do zjedzenia. Smacznego.