aneta8185

aneta8185

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 517]

Jabłkowo cynamonowe babeczki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Super soczyste babeczki z cynamonem i dużą ilością jabłek. W sam raz na wielkanocny jeden kęs czegoś słodkiego do kawy.

Jabłkowo cynamonowe babeczki Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Jabłkowo cynamonowe babeczki

 

  • 4 jajka
  • 1 ½ szklanki mąki
  • 1 szklanka cukru
  • ¾ szklanki oleju
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 3 jabłka

 

Sposób przygotowania:

Jabłkowo cynamonowe babeczki
Oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy na sztywno z cukrem. Gdy są już wystarczająco ubite, wówczas dodajemy po jednym żółtku i nadal miksujemy. Do zmiksowanych jajek dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie miksujemy ciasto. Powoli dolewamy olej i nadal miksujemy. Na końcu dodajemy cynamon i dokładnie mieszamy. Jabłka obieramy i kroimy w malutkie plasterki. Dorzucamy je do ciasta i lekko mieszamy łyżką. Papilotki układamy na blaszce do pieczenia. Do każdej papilotki dajemy po 2 czubate łyżki ciasta. Blaszkę z babeczkami wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 C na ok. 25 minut. Przed podaniem dokładnie studzimy, gdyż jabłka w środku są gorące i łatwo można się poparzyć.
Jabłkowo cynamonowe babeczki
Do ubitych białek z cukrem dodajemy po jednym żółtku i nadal miksujemy.
Jabłkowo cynamonowe babeczki
Następnie dodajemy przesianą mąkę z proszkiem, powoli wlewamy olej i nadal miksujemy ciasto.
Jabłkowo cynamonowe babeczki
Na końcu dodajemy cynamon i pokrojone w małe plasterki jabłka. Dokładnie mieszamy.
Jabłkowo cynamonowe babeczki
Jabłkowo cynamonowym ciastem napełniamy papilotki do muffinek. Babeczki pieczemy do suchego patyczka.