Sposób przygotowania:
Jabłkowo-kokosowy tort
BISZKOPT: Białka ubijamy na sztywno z dodatkiem szczypty soli. Do ubitych dodajemy cukier. Gdy cukier się rozpuści dodajemy stopniowo żółtka. Puszystą masę delikatnie łączymy z mąką. Ciasto wylewamy na przygotowaną tortownicę i pieczemy około 15 minut w 180˚C. Po wyjęciu studzimy.
MASA JABŁKOWA: Jabłka ścieramy na tarce o grubych oczkach. Przekładamy do garnka i smażymy około 15-20 minut, aby delikatnie się wysmażyły. Długość smażenia zależy od rodzaju jabłek. Do gotowych jabłek dodajemy galaretkę. Dokładnie mieszamy i zdejmujemy z ognia. Studzimy. Przestudzoną masę wykładamy na biszkopt. Pozostawiamy do zastygnięcia. Ja do mojej masy nie dawałam już cukru ponieważ jabłka były wystarczająco słodkie. Jeśli ktoś posiada kwaskowate jabłka cukier dajemy na początku smażenia.
MASA BUDYNIOWA: Połowę mleka zagotowujemy z cukrem. W drugiej połowie mieszamy pozostałe składniki: mąkę, budyń, cukier waniliowy, żółtka. Mieszaniną zalewamy gotujące mleko. Gotujemy budyń. Studzimy. Masło ucieramy. Do utartego dokładamy stopniowo przestudzony budyń. Gotową masę wykładamy na zastygniętą masę jabłkową.
KOKOSOWA POSYPKA: Masło rozpuszczamy na patelni. Do rozpuszczonego dodajemy kokos oraz cukier. Całość delikatnie rumienimy, stale mieszając by posypka nie przypaliła się. Złocisty kokos studzimy. Zimny wykładamy na masę budyniową. Torcik odstawiamy do zastygnięcia. Podajemy.