jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

Jabłkowo-kokosowy tort

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 11

Ten torcik polecam zwłaszcza wszystkim wielbicielom szarlotek. Oczywiście poza jabłkami największą pokusą była dla mnie posypka. Trzeba uważać, by nie zjeść jej zanim wykończymy nią tort:).

Jabłkowo-kokosowy  tort Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Jabłkowo-kokosowy tort

 

  • Tortownica o średnicy 26 cm
  • Biszkopt:
  • 4 jajka,
  • 4 łyżki mąki tortowej,
  • 4 łyżki cukru,
  • Szczypta soli
  • Masa jabłkowa:
  • 1,5 kg jabłek (po obraniu),
  • 1,5 galaretki cytrynowej,
  • Ewentualnie cukier do smaku
  • Masa budyniowa:
  • 1 kostka masła,
  • 0,5 litry mleka,
  • 1 budyń waniliowy,
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej,
  • 2 żółtka,
  • 2 łyżki cukru,
  • 1 cukier waniliowy

 

  • Kokosowa posypka:
  • 70 g masła,
  • 70 g wiórków kokosowych,
  • 2,5 łyżki cukru

 

Sposób przygotowania:

Jabłkowo-kokosowy tort
BISZKOPT: Białka ubijamy na sztywno z dodatkiem szczypty soli. Do ubitych dodajemy cukier. Gdy cukier się rozpuści dodajemy stopniowo żółtka. Puszystą masę delikatnie łączymy z mąką. Ciasto wylewamy na przygotowaną tortownicę i pieczemy około 15 minut w 180˚C. Po wyjęciu studzimy. 
MASA JABŁKOWA: Jabłka ścieramy na tarce o grubych oczkach. Przekładamy do garnka i smażymy około 15-20 minut, aby delikatnie się wysmażyły. Długość smażenia zależy od rodzaju jabłek. Do gotowych jabłek dodajemy galaretkę. Dokładnie mieszamy i zdejmujemy z ognia. Studzimy. Przestudzoną masę wykładamy na biszkopt. Pozostawiamy do zastygnięcia. Ja do mojej masy nie dawałam już cukru ponieważ jabłka były wystarczająco słodkie. Jeśli ktoś posiada kwaskowate jabłka cukier dajemy na początku smażenia. 

MASA BUDYNIOWA: Połowę mleka zagotowujemy z cukrem. W drugiej połowie mieszamy pozostałe składniki: mąkę, budyń, cukier waniliowy, żółtka. Mieszaniną zalewamy gotujące mleko. Gotujemy budyń. Studzimy. Masło ucieramy. Do utartego dokładamy stopniowo przestudzony budyń. Gotową masę wykładamy na zastygniętą masę jabłkową. 

KOKOSOWA POSYPKA: Masło rozpuszczamy na patelni. Do rozpuszczonego dodajemy kokos oraz cukier. Całość delikatnie rumienimy, stale mieszając by posypka nie przypaliła się. Złocisty kokos studzimy. Zimny wykładamy na masę budyniową. Torcik odstawiamy do zastygnięcia. Podajemy.
Jabłkowo-kokosowy  tort
Masę jabłkową wykładamy na przestudzony bisazkopt. odstawiamy do zastygnięcia
Jabłkowo-kokosowy  tort
Na zastygnięte jabłka wykładamy masę budyniową
Jabłkowo-kokosowy  tort
Składniki kruszonki umieszczamy na patelni i rumienimy
Jabłkowo-kokosowy  tort
kruszonkę wykładamy na masę budyniową. Delikatnie dociskamy.