kokolata

kokolata

Szef Kuchni
[Przepisów: 57]

Tort urodzinowy dla ojca

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Kokosowy tort na każdą okazje

Tort urodzinowy dla ojca

Składniki:

Tort urodzinowy dla ojca

 

  • CIASTO
  • 4 jaja
  • 8 łyżek mąki tortowej
  • 8 łyżek mąki ziemniaczanej
  • niecała szklanka cukru pudru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • KREM
  • 1 opakowanie kremu waniliowego
  • 300 ml mleka zimnego
  • MASA BUDYNIOWA
  • 2 budynie waniliowe
  • 4 łyżki cukru
  • 800 ml mleka
  • 100 g masła
  • 2 dżemy z czarnej porzeczki nisko słodzone
  • wiórki kokosowe

 

 

Sposób przygotowania:

Tort urodzinowy dla ojca
Białka ubijam na sztywno z cukrem pudrem, dodaję do tego po jednym żółtku. Przesiane mąki i proszek powoli wsypuję do reszty kilka razy przemieszam mikserem na najwolniejszych obrotach. Wlewam do wysmarowanej tortownicy której średnica wynosi 20 cm i piekę ok 40 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C. W czasie pieczenia przygotowuję masę budyniową-z 800 ml mleka odlewam pół szklanki i rozrabiam proszek budyniowy, resztę wstawiam do zagotowania, dodaję cukier, w oddzielnym naczyniu rozpuszczam masło. Do gotującego mleka dodaję rozrobiony budyń i masło, energicznie mieszam.Wystudzony biszkopt kroję na 4 części. Na pierwszą wykładam dżem, przykrywam drugą częścią i wykładam masę budyniową, przykrywam następną częścią i wykładam ponownie dżem, przykrywając wszystko czwartą częścią.Do wysokiego naczynia wlewam schłodzone mleko i proszek kremu waniliowego, mikserem ubijam na sztywną masą. Gotowy krem rozsmarowuję na bokach i górze ciasta. Posypuję wszystko wiórkami kokosowymi.