kontakt1982

kontakt1982

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 262]

SUPERPRZEPIS

Książka Kucharska: Tort na komunię - 50 przepisów

Podwójnie kokosowy tort malibu

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Co tu pisać,niebo w gębie...

Podwójnie kokosowy tort malibu

Składniki:

Podwójnie kokosowy tort malibu

 

  • Na biszkopt:
  • 8 jajek
  • 8 łyżek cukru
  • 6 łyżek mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • Na nadzienie i dekorację:
  • 500 ml słodkiej śmietanki 30%
  • 100 ml malibu
  • 6 łyżek cukru pudru
  • szklanka wiórków kokosowych
  • szklanka mleka szklanka cukru
  • tabliczka białej czekolady

 

Sposób przygotowania:

Podwójnie kokosowy tort malibu
Ze składników podanych na ciasto upiecz biszkopt.Ostudź go i przekrój na pół.Skrop biszkopt 50 ml malibu i odstaw.Do rondla o grubym dnie wlej mleko dodaj cukier i wiórki kokosowe,gotuj na małym ogniu aż płyn się zredukuje i powstanie gęsta kokosowa papka.Ostudź papkę kokosową.Dobrze schłodzoną śmietankę kremówkę ubij na sztywno cukrem pudrem i 50 ml malibu.Dla pewności możesz dodać płaską łyżkę mąki ziemniaczanej aby krem był bardziej sztywny.Ułóż pierwszy płat ciasta na paterze nałóż połowę kokosowej papki i dokładnie ją rozsmaruj,nałóż 1/2 kremu,przykryj drugim płatem ciasta na który tak jak uprzednio nałóż papkę kokosową oraz krem.Boki tortu posmaruj resztą kremu.Gotowy tort obsyp startą na tarce białą czekoladą.Przed podaniem schłódź tort przez minimum 2 godziny.Tort jest słodki ale urzeka przyjemnym aromatem i rozpływa się w ustach.