iziona

iziona

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1306]

Jabłkowo-rodzynkowe ciasteczka

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Takie troszkę kombinowane ciasteczka choć przyznam, że bardzo smaczne.

Jabłkowo-rodzynkowe ciasteczka Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Jabłkowo-rodzynkowe ciasteczka

 

  • 10 dag margaryny
  • 10 dag dżemu jabłkowego
  • 5 dag cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 20 dag mąki
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 łyżki kakao
  • 5 dag rodzynek
  • Dodatkowo:
  • 10 dag gorzkiej czekolady
  • kolorowa posypka

Sposób przygotowania:

Jabłkowo-rodzynkowe ciasteczka
Margarynę utrzeć z dżemem, dodać cukier i nadal ucierając dosypywać przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao. Kiedy składniki się połączą przełożyć ja na deskę i dokładnie zagnieść pod koniec dodać rodzynki. Z gładkiego ciasta utoczyć wałeczki (mi wyszły trzy), zawinąć w folię i włożyć do zamrażalnika na minimum 1/2 godz po tym czasie ostrym nożem pociąć je na plasterki około 1cm grubości, ułożyć na blaszce do pieczenia delikatnie natłuszczonej. Piec około 15-20 min w temp.180 st Zimne ciastka polać rozpuszczoną czekoladą i posypać posypką.
Jabłkowo-rodzynkowe ciasteczka
Miękką margaryną utrzeć z dżemem jabłkowym i cukrem
Jabłkowo-rodzynkowe ciasteczka
schłodzone wałeczki ciasta pokroić na paseczki około 1 cm
Jabłkowo-rodzynkowe ciasteczka
Upieczone i przestudzone ciasteczka luźno ułożyć , odobić i zostawić do zastygniecia
Jabłkowo-rodzynkowe ciasteczka
Ciasteczka po zastygnięciu bardzo dobrze się przechowują

Tagi:

czekolada