elizabeth702

elizabeth702

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 167]

Jabłkowy krem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Coś w stylu galaretki jabłkowej

Jabłkowy krem

Składniki:

Jabłkowy krem

 

  • 1 kg jabłek
  • 3 białka
  • pół laski wanilii
  • 1 łyżka żelatyny (woda do namoczenia i gorące mleko)
  • 250 ml śmietany homogenizowanej 18%
  • 20 dag cukru pudru
  • olej do posmarowania formy

Sposób przygotowania:

Jabłkowy krem
Obrać jabłka, usunąć gniazda nasienne, pokroić w ćwiartki, włożyć do naczynia żaroodpornego wysmarowanego tłuszczem, piec w temp. 200 st. C przez 20 minut, następnie przetrzeć. Utłuc wanilię. Rozetrzeć z cukrem. Ubić z białkami. W innym naczyniu ubić śmietanę. Żelatynę zalać małą ilością wody, moczyć ok. 5 minut, potem rozpuścić w małej ilości gorącego mleka. Dokładnie wymieszać ubitą śmietanę z ubitymi białkami i musem jabłkowym. Dodać żelatynę. Ubijać ok. 2-3 minut. Formę na mus posmarować niewielką ilością oleju. Po czym wyłożyć kremem. Pozostawić aż zastygnie (ok. 4 godzin). Po czym wyłożyć na talerz i dowolnie pokroić.