Sposób przygotowania:
Jabłkowy torcik
Mąkę przesiać na stolnicę, wymieszać z proszkiem do pieczenia. Dodać masło i dokładnie posiekać, wsypać 10 dag cukru pudru, dodać 2 żółtka, aromat waniliowy i wyrobić ciasto. Zawinąć w folię i włożyć do lodówki na pół godziny. Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić w ósemki, skropić sokiem z cytryny i posypać cukrem kryształem. Rozwałkowanym ciastem, wylepić dno i boki tortownicy, posypać bułką tartą, ułożyć jabłka, posypać posiekanymi orzechami. Śmietanę wymieszać z pozostałym cukrem pudrem, budyniem, pozostałymi żółtkami. Białka ubić na sztywną pianę i bardzo delikatnie wymieszać ze śmietaną. Zalać jabłka w tortownicy, włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec w temp 190 stopni około 50 minut