Reniz

Reniz

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 3217]

Jabłkowy torcik

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Ciasto z jabłkami jest popularne i bardzo smaczne.

Jabłkowy torcik

Składniki:

Jabłkowy torcik

 

  • 30 dag mąki,
  • 15 dag masła,
  • 20 dag cukru pudru,
  • 2 łyżki soku z cytryny,
  • 10 dag posiekanych orzechów arachidowych
  • 1 kg jabłek,
  • 0,5 łyżeczki aromatu waniliowego
  • 5 żółtek,
  • 2 łyżki cukru kryształu,
  • 2 łyżki bułki tartej,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 250 ml śmietanki,
  • 3 białka,
  • 1 łyżka budyniu śmietankowego

 

Sposób przygotowania:

Jabłkowy torcik
Mąkę przesiać na stolnicę, wymieszać z proszkiem do pieczenia. Dodać masło i dokładnie posiekać, wsypać 10 dag cukru pudru, dodać 2 żółtka, aromat waniliowy i wyrobić ciasto. Zawinąć w folię i włożyć do lodówki na pół godziny. Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić w ósemki, skropić sokiem z cytryny i posypać cukrem kryształem. Rozwałkowanym ciastem, wylepić dno i boki tortownicy, posypać bułką tartą, ułożyć jabłka, posypać posiekanymi orzechami. Śmietanę wymieszać z pozostałym cukrem pudrem, budyniem, pozostałymi żółtkami. Białka ubić na sztywną pianę i bardzo delikatnie wymieszać ze śmietaną. Zalać jabłka w tortownicy, włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec w temp 190 stopni około 50 minut