Krakowianka

Krakowianka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2834]

Mini szarlotki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Mini szarlotki z jabłkami są łatwe w przygotowaniu i bardzo smaczne.

Mini szarlotki Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Mini szarlotki

 

  • 1 szkl mąki pszennej
  • 1 szkl mąki krupczatki
  • 2 żółtka
  • 10 dag masła
  • 3 łyżki śmietany
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 szkl cukry pudru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 3-4 jabłka
  • 2 łyżeczki cukru
  • 1 łyżeczka cynamonu mielonego

 

 

 

Sposób przygotowania:

Mini szarlotki
Żółtka utrzeć z cukrem waniliowym i cukrem pudrem, dodać śmietanę i wymieszać. Mąki przesiać na stolnicę, wymieszać z proszkiem do pieczenia, dodać miękkie masło i dokładnie posiekać nożem. Następnie wlać śmietanę z żółtkami i zagnieść ciasto. Zawinąć w folię i odłożyć do lodówki na 1/2 godziny. Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić na kawałeczki, wymieszać z cukrem. Ciasto rozwałkować, wykleić foremki, nakłuć dno widelcem. Każdą foremkę napełnić posiekanymi jabłkami, posypać cynamonem, ozdobić paseczkami ciasta. Włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec w temp 180 stopni około 10-15 minut.
Mini szarlotki
Ciastem wykleić foremki i napełnić, drobno pokrojonymi jabłkami.
Mini szarlotki
Szarlotki ozdobić kratą zrobioną z ciasta pokrojonego w paski.