zabus87

zabus87

Starszy Kucharz
[Przepisów: 16]

Mini szarlotki na kruszonce

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Mini szarlotki to pyszne małe i szybki deserki na zimowe wieczory przy grzańcu i cieście. Cynamon rozgrzewa i korzystnie wpływa na trawienie.

Mini szarlotki na kruszonce Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Mini szarlotki na kruszonce

 

  • 2 szklanki mąki
  • 1 szklanka cukru
  • 1 kostka margaryny
  • 4 jabłka
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka przyprawy do szarlotki
  • cukier waniliowy
  • 1 łyżka kiślu cytrynowego

 

Sposób przygotowania:

Mini szarlotki na kruszonce
Obrać jabłka, zetrzeć na tarce na grubych oczkach. Uprażyć jabłka z cynamonem, przyprawą do szarlotki, cukrem waniliowym i łyżką lub dwoma cukru(w zależności czy jabłka będą słodkie czy nie), pod koniec dodać łyżkę kiślu by zagęścił całość. Mąkę, cukier i margarynę zagnieść by powstała kruszonka. Powstałą kruszonką podzielić na dwie części, na wierzchnią część można zostawić mniej. Kruszonką wyłożyć spód foremek na to nałożyć jabłka i pokruszyć na wierzch resztę ciasta. Wstawić do piekarnika na 180 stopni i piec przez 35-40 minut.
Mini szarlotki na kruszonce
Ja do mini szarlotek użyłam ceramicznych foremek.
Mini szarlotki na kruszonce
Kilka składników a deser w pól godziny palce lizać.
Mini szarlotki na kruszonce
Gruba warstwa jabłek i pyszny chrupiący wierzch i spód.
Mini szarlotki na kruszonce
Tak wyglądają szarlotki przygotowane do pieczenia.