Sposób przygotowania:
Mini szarlotki z babeczek
Mąkę przesiewamy na stolnicę. Dodajemy do niej pozostałe składniki ciasta: żółtka, tłuszcz, proszek do pieczenia, ocet, cukier puder. Zagniatamy ciasto, po czym schładzamy je około 0,5 godziny. Gotowe dzielimy na dwie części w proporcji 1/3 i 2/3. Jabłka obieramy ze skórki, usuwamy gniazda nasienne i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Większą część wydzielonego ciasta wałkujemy i wykładamy nim przygotowane (nasmarowane tłuszczem) foremki. Ich środek delikatnie oprószamy kaszą manną. Na kaszę wykładamy starte jabłka, tym samym wypełniamy zagłębienie. Jabłka posypujemy lekko cynamonem. Mniejszą połowę ciasta ścieramy na tarce o grubych oczkach i układamy na powierzchni jabłek Szarlotki pieczemy około 20 minut w 180°C. Studzimy. Podajemy oprószone cukrem pudrem.