jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

Mini szarlotki z babeczek

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 11

. Dla odmiany proponuje Mini szarlotki- są doskonałe na zakończenie posiłku i spotkań przy kawie. Można podać je w towarzystwie lodów lub bitej śmietany!

 Mini szarlotki z babeczek Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Mini szarlotki z babeczek

 

  • Składniki:
  • 1,5 szklanki mąki,
  • 0,5 kostki margaryny,
  • 2 płaskie łyżki cukru pudru,
  • 3 żółtka,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 1/3 łyżki octu,

 

  • Dodatkowo:
  • Około 5 jabłek ,
  • Około 1-2 łyżki grysiku,
  • Cukier puder do posypania,
  • cynamon

 

Sposób przygotowania:

Mini szarlotki z babeczek
Mąkę przesiewamy na stolnicę. Dodajemy do niej pozostałe składniki ciasta: żółtka, tłuszcz, proszek do pieczenia, ocet, cukier puder. Zagniatamy ciasto, po czym schładzamy je około 0,5 godziny. Gotowe dzielimy na dwie części w proporcji 1/3 i 2/3. Jabłka obieramy ze skórki, usuwamy gniazda nasienne i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Większą część wydzielonego ciasta wałkujemy i wykładamy nim przygotowane (nasmarowane tłuszczem) foremki. Ich środek delikatnie oprószamy kaszą manną. Na kaszę wykładamy starte jabłka, tym samym wypełniamy zagłębienie. Jabłka posypujemy lekko cynamonem. Mniejszą połowę ciasta ścieramy na tarce o grubych oczkach i układamy na powierzchni jabłek Szarlotki pieczemy około 20 minut w 180°C. Studzimy. Podajemy oprószone cukrem pudrem.
 Mini szarlotki z babeczek
Składniki ciasta zagniatamy na jednolita masę.
 Mini szarlotki z babeczek
Gotowe ciasto wałkujemy. Od foremek wycinamy kola. Wykładamy dno foremek
 Mini szarlotki z babeczek
na wyłożone ciasto wykładamy starte jabłka.
 Mini szarlotki z babeczek
na jabłka ścieramy pozostałą cześć ciasta.