slodkokwasnakuchnia1

slodkokwasnakuchnia1

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1012]

Ciasto z manny

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Bardzo proste w przygotowaniu i niezmiernie pyszne ciasto na zimno z kaszy manny. Dodatek galaretki pomarańczowej dodaje fajnego smaku.

Ciasto z manny

Składniki:

Ciasto z manny

 

  • 1 l mleka
  • 1 szkl kaszy mannej
  • 3 łyżki erytrolu
  • 120 g masła
  • 100 g mascarpone
  • 1 galaretka pomarańczowa w proszku
  • 1 szkl ekspandowanej kaszy jaglanej + 2 łyżki do posypania
  • tortownica o średnicy 26 cm

Sposób przygotowania:

Ciasto z manny
Odlewamy szklankę mleka a resztę zagotowujemy razem z erytrolem i masłem. W pozostałym mleku rozprowadzamy kaszę manną i wlewamy do gotującego się mleka.

Zagotowujemy i cały czas mieszając gotujemy kaszę manną przez chwilę. Do gorącej kaszy dodajemy mascarpone i galaretkę w proszku- mieszamy razem dokładnie aby nie było grudek.

Na koniec wsypujemy kaszę ekspandowaną i mieszamy razem. Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy ciasto, wyrównujemy i posypujemy resztą kaszy jaglanej, odstawiamy do ostudzenia.

Zimne ciasto wstawiamy do lodówki na kilka godzin.



Tagi:

ciasto