SUPERPRZEPIS

Jagielnik z owocami

  • 2
  • Koper
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6
Jagielnik z owocami

Wegański sernik? To możliwe, gdy zrobimy "oszukaną" masę serową z ugotowanej i zmiksowanej jaglanki.

Składniki:

Jagielnik z owocami

Spód

  • było wegańskie, musimy dokładnie wczytać się w skład i wybrać takie bez mleka i jajek)
  • 1 łyżka wiórków kokosowych
  • 3 łyżki oleju kokosowego

Masa

Dodatki

  • 1/2 szklanki czarnej porzeczki (może być mrożona, można też zastąpić innymi owocami)
  • cukier puder (opcjonalnie)

Sposób przygotowania:

Jagielnik z owocami

ETAP 1:

Jagielnik z owocami
Spód ciasta wykonany z ciastek i oleju kokosowego należy schłodzić

Tortownicę o średnicy ok 24 cm wykładamy papierem do pieczenia (sam spód). Ciasta wsypujemy do rozdrabniacza lub blendera i miksujemy przez parę chwil. Do pokruszonych ciastek dodajemy wiórki i olej kokosowy i po wymieszaniu, powstałą masę wykładamy na spodzie tortownicy. Wstawiamy do lodówki.

ETAP 2:

Jagielnik z owocami
Kaszę jaglaną miksujemy z bananami i mleczkiem kokosowym

Kaszę jaglaną gotujemy zgodnie z instrukcją zamieszczoną na opakowaniu, następnie, po ostudzeniu, dodajemy mleko kokosowe i obrane banany. Całość miksujemy za pomocą blendera na gładką masę.

ETAP 3:

Jagielnik z owocami
Schłodzony spód ciasta z czarną porzeczką

Na schłodzonym spodzie układamy owoce (jeżeli używany owoców mrożonych, to nie rozmrażamy ich wcześniej)

ETAP 4:

Jagielnik z owocami
Tortownica z nieupieczonym jagielnikiem

Gotową masę z kaszy jaglanej przekładamy do tortownicy, staramy się równomiernie ją rozprowadzić.

ETAP 5:

Jagielnik z owocami
Oszukany sernik bez sera

Tortownicę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i pieczemy przez ok 60 minut.

Upieczone ciasto zostawiamy w uchylonym piekarniku do ostygnięcia, a następnie wstawiamy na kilka godzin do lodówki.

Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem (opcjonalnie).