Noruas

Noruas

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 549]

SUPERPRZEPIS

Sernik z kaszą jaglaną

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Zaskakujące połączenie sernika z kaszą jaglaną z pewnością zasmakuje niejednemu łasuchowi słodyczy i nie tylko.

Sernik z kaszą jaglaną Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Sernik z kaszą jaglaną

 

  • mąka - 3 szklanki
  • margaryna - 350 g
  • proszek do pieczenia - 3 łyżeczki
  • jajko - 2 szt.
  • kakao - 3 łyżki
  • cukier - 1 szklanka
  • Serowa warstwa:
  • ser biały do sernika (waniliowy) - 1 kg
  • śmietana 12% - 320 ml
  • białko - 1 szt.
  • cukier - 1 szklanka
  • kasza jaglana - 3/4 szklanki
  • wiórki kokosowe - 150 g
  • budyń śmietankowy - 2 szt.

Sposób przygotowania:

Sernik z kaszą jaglaną
Gotujemy kaszę jaglaną do miękkości cały czas mieszając i odstawiamy do wystygnięcia. Następnie Przygotowujemy ciasto mieszając wszystkie składniki mikserem: mąkę, pokrojoną w kostkę margarynę, proszek do pieczenia, kakao, cukier oraz 2 jajka. Smarujemy blaszki tłuszczem, posypujemy bułką tartą (wychodzą dwie po ok. 27 cm średnicy) i wykładamy ciastem. Pieczemy spód w 180 st przez 30 minut. Miksujemy ser ze śmietaną, białkiem, cukrem i budyniem śmietankowym. Dodajemy powoli wystudzoną kaszę jaglaną i mieszamy łyżką. Wylewamy potem masę serową na spód (po połowie na każdy) i posypujemy ją wiórkami kokosowymi. Pieczemy wszystko jeszcze raz ok. 45 minut w 180 st.
Sernik z kaszą jaglaną
Etap 1- przygotowany czekoladowy spód
Sernik z kaszą jaglaną
Etap 2- wylewamy spód na blaszkę i pieczemy
Sernik z kaszą jaglaną
Etap 3- przygotowana maska serowa
Sernik z kaszą jaglaną
Etap 4- masę serową nakładamy na spód i posypujemy wiórkami