Beatris

Beatris

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2198]

Sernik z kaszą manną

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 9

Sernik z dodatkiem kaszy robiłam po raz pierwszy, ale z pewnością nie ostatni. Szczególnie do smaku przypadł mojej córeczce:)

Sernik z kaszą manną Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Sernik z kaszą manną

 

  • 75 dkg półtłustego twarogu
  • 4 jajka
  • 250 g palmy
  • 1 szklanka cukru
  • 2 łyżki esencji cytrynowej
  • 2/3 szklanki kaszy manny
  • 1 opakowanie budyniu śmietankowego
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Sposób przygotowania:

Sernik z kaszą manną
Twaróg dwukrotnie zmielić. Białka oddzielić od żółtek. Palmę utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dodać żółtka i esencję cytrynową, utrzeć. Kaszę wymieszać z budyniem w proszku i proszkiem do pieczenia. Sypkie składniki dodać do masy z tłuszczem, dokładnie wymieszać. Do masy dodawać stopniowo zmielony twaróg i cały czas ucierać. Białka ubić na sztywną pianę. Pianę z białek dodać do masy serowej. Dokładnie, ale delikatnie wymieszać. Masę przełożyć do natłuszczonej i posypanej mąką tortownicy (ok. 22 cm). Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 175 stopni. Piekarnik ustawić na pieczenie dolne. Sernik piec ok. 70 minut. Sernik studzić w wyłączonym, otwartym piekarniku. Ostudzony sernik można polukrować.
Sernik z kaszą manną
Palma utarta z cukrem na puszysty krem.
Sernik z kaszą manną
Kasza manna wymieszana z budyniem w proszku i proszkiem do pieczenia.
Sernik z kaszą manną
Sypkie składniki dodane do utartego z cukrem i żółtkami tłuszczu.
Sernik z kaszą manną
Masa serowa przełożona do natłuszczonej i posypanej mąką tortownicy.