Sposób przygotowania:
Jaglana szarlotkaETAP 1
Kaszę jaglaną przelewamy gotującą wodą i odcedzamy.
ETAP 2
W garbku zagotowujemy mleko. Do gotującego wsypujemy kaszę, dodajemy sól oraz masło. Kasze gotujemy na wolnym ogniu do momentu jak całkowicie wchłonie płyn.
ETAP 3
Między czasie jabłka obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach.
Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia. Na jej dno wykładamy połowę ugotowanej kaszy.
ETAP 4
Na kaszę wykładamy jabłka (lekko odciśnięte z soku, jeśli są soczyste).
Jabłka posypujemy cynamonem i cukrem do smaku.
ETAP 5
Na wierzch wykładamy drugą część kaszy. Kaszę posypujemy delikatnie cukrem oraz płatkami migdałowymi.
Tak przygotowaną szarlotkę wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy ją około 40 minut w 180°C.
Gotową podajemy na ciepło lub po ostygnięciu z dodatkiem bitej śmietany.
SylaUla