jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

Jaglana szarlotka

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Im więcej jabłek, tym szarlotka smaczniejsza:). Tak podana kasza jaglana smakuje pysznie, a ciasto możemy podać zarówno jako słodkie danie obiadowe, deser, czy kolację.

Jaglana szarlotka Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Jaglana szarlotka

Tortownica 24 cm Składniki

Sposób przygotowania:

Jaglana szarlotka

ETAP 1

Jaglana szarlotka
Przepłukaną kaszę odcedzamy

Kaszę jaglaną przelewamy gotującą wodą i odcedzamy.

ETAP 2

Jaglana szarlotka
Kaszę wsypujemy na gotujące mleko

W garbku zagotowujemy mleko. Do gotującego wsypujemy kaszę, dodajemy sól oraz masło. Kasze gotujemy na wolnym ogniu do momentu jak całkowicie wchłonie płyn.

ETAP 3

Jaglana szarlotka
na dno tortownicy wykładamy kaszę

Między czasie jabłka obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach.

Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia. Na jej dno wykładamy połowę ugotowanej kaszy.

ETAP 4

Jaglana szarlotka
Przygotowane jabłka wykładamy na kaszę

Na kaszę wykładamy jabłka (lekko odciśnięte z soku, jeśli są soczyste).

Jabłka posypujemy cynamonem i cukrem do smaku.

ETAP 5

Jaglana szarlotka
Wierzch deseru posypujemy cukrem i płatkami migdałowymi

Na wierzch wykładamy drugą część kaszy. Kaszę posypujemy delikatnie cukrem oraz płatkami migdałowymi.

Tak przygotowaną szarlotkę wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy ją około 40 minut w 180°C.

Gotową podajemy na ciepło lub po ostygnięciu z dodatkiem bitej śmietany.


Tagi:

ciasto owoce