Megg

Megg

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 412]

Jabłecznik z mąki jaglanej

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Jabłecznik z mąki jaglanej to proste, szybkie, smaczne i zdrowe ciasto, które wyśmienicie może zastąpić tradycyjną szarlotkę.

Jabłecznik z mąki jaglanej

Składniki:

Jabłecznik z mąki jaglanej

 

  • 1,5 szkl mąki jaglanej
  • 2 łyżki zmielonego siemienia lnianego
  • 1 łyżka błonnika kakaowego
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 2 łyżki miodu
  • 3 jajka
  • 1/3 szkl oliwy
  • 4 duże jabłka

Sposób przygotowania:

Jabłecznik z mąki jaglanej
Białka oddzielić od żółtek.

Mąkę jaglaną wymieszać ze zmielonym siemieniem lnianym, błonnikiem kakaowym, cynamonem oraz sodą.

Jabłka obrać i pokroić w kostkę.

Żółtka utrzeć z miodem na puch, następnie ciągle ucierając dodawać na przemian sypkie składniki oraz oliwę.

Na koniec dodać pokrojone jabłka, oraz sok z cytryny i dokładnie wymieszać.

Gotowe ciasto przelać do przygotowanej podłużnej blaszki keksówki.

Piec w temp. 180 st przez ok. 40 min.