Alex_M

Alex_M

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1760]

Kluseczki z kaszy jaglanej i twarogu

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 9

I znów przepis na przemycanie ;) Tym razem lubiane przez rodzinę kluseczki a’la leniwe, ale z kaszy jaglanej :) polecam!

Kluseczki z kaszy jaglanej i twarogu Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kluseczki z kaszy jaglanej i twarogu

 

 

Sposób przygotowania:

Kluseczki z kaszy jaglanej i twarogu
Kaszę przepłukać pod bieżącą wodą, przelać wrzątkiem. Wrzucić do rondelka, wlać 3 szklanki wody, zagotować. Gotować na małym ogniu około 15 minut aż kasza wchłonie cały płyn i będzie miękka. Wystudzić. Do kaszy wbić 2 jajka i zmiksować blenderem całość, aby trochę rozdrobnić kaszę. Dodać twaróg i wyrobić dokładnie dłonią. Następnie wsypać obie mąki i szczyptę soli. Wyrobić jednolitą masę. Na podsypanej mąką stolnicy formować wałeczki, kroić kluski jak kopytka czy leniwe. Wrzucać na osolony wrzątek, gdy wypłyną na wierzch i woda ponownie zawrze, wyjmować łyżką cedzakową. Wrzucać kluseczki do rondla z rozpuszczonym masłem, chwilę podgrzewać, podawać posypane cukrem i owocami
Kluseczki z kaszy jaglanej i twarogu
Kaszę przepłukać pod bieżącą wodą, przelać wrzątkiem. Wrzucić do rondelka, wlać 3 szklanki wody, zagotować. Gotować na małym ogniu około 15 minut aż kasza wchłonie cały płyn i będzie miękka. Wystudzić.
Kluseczki z kaszy jaglanej i twarogu
Do kaszy wbić 2 jajka i zmiksować blenderem całość, aby trochę rozdrobnić kaszę.
Kluseczki z kaszy jaglanej i twarogu
Dodać twaróg i wyrobić dokładnie dłonią. Następnie wsypać obie mąki i szczyptę soli. Wyrobić jednolitą masę.
Kluseczki z kaszy jaglanej i twarogu
Na podsypanej mąką stolnicy formować wałeczki, kroić kluski jak kopytka czy leniwe. Wrzucać na osolony wrzątek, gdy wypłyną na wierzch i woda ponownie zawrze, wyjmować łyżką cedzakową.