Sposób przygotowania:
Kluseczki z kaszy jaglanej i twarogu
Kaszę przepłukać pod bieżącą wodą, przelać wrzątkiem. Wrzucić do rondelka, wlać 3 szklanki wody, zagotować. Gotować na małym ogniu około 15 minut aż kasza wchłonie cały płyn i będzie miękka. Wystudzić. Do kaszy wbić 2 jajka i zmiksować blenderem całość, aby trochę rozdrobnić kaszę. Dodać twaróg i wyrobić dokładnie dłonią. Następnie wsypać obie mąki i szczyptę soli. Wyrobić jednolitą masę. Na podsypanej mąką stolnicy formować wałeczki, kroić kluski jak kopytka czy leniwe. Wrzucać na osolony wrzątek, gdy wypłyną na wierzch i woda ponownie zawrze, wyjmować łyżką cedzakową. Wrzucać kluseczki do rondla z rozpuszczonym masłem, chwilę podgrzewać, podawać posypane cukrem i owocami