kotekbehemotek

kotekbehemotek

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 744]

Jagnięca polędwica z oliwkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Jest pyszne ale niestety dosyć drogie.

Jagnięca polędwica z oliwkami

Składniki:

Jagnięca polędwica z oliwkami

 

  • 4 steki z polędwicy jagnięcej
  • 40 dkg ziemniaków
  • 13 czarnych oliwek
  • 1 cebula
  • czerwona papryka
  • 10 dkg cukini
  • 1/2 szklanki rosołu
  • 2/3 szklanki majonezu
  • tymianek
  • sól
  • pieprz
  • 2 łyżki oliwy

Sposób przygotowania:

Jagnięca polędwica z oliwkami
Kroimy cebule na krążki i podsmażamy je na łyżce oliwy. Dodajemy posiekaną cukinie i paprykę oraz 8 oliwek pokrojonych na ćwiartki. Przyprawiamy tymiankiem i wszystko razem podsmażamy. Dolewamy rosół i doprawiamy sola i pieprzem.. Mięso nacieramy sola i pieprzem a potem smażymy na reszcie oliwy po 3 minuty z każdej strony. Siekamy drobniutko resztę oliwek i mieszamy je z majonezem (ja używam majonezu light). Podajemy z ziemniakami, jarzynką oraz polane majonezem. Smacznego!