redakcja

redakcja

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 202]

Jagnięcina z warzywami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Kotleciki jagnięce, młode ziemniaki i marchewki pieczone w gęsim tłuszczu. Przepis autorstwa Davida Gaboriaud.

Jagnięcina z warzywami

Składniki:

Jagnięcina z warzywami

 

  • (przepis na 5-6 osób)
  • 12 kotlecików jagnięcych
  • 500g młodych ziemniaków
  • 1 pęczek młodej marchewki
  • 4 ząbki czosnku
  • Gruboziarnista sól morska
  • Tłuszcz gęsi
  • 2 gałązki świeżego rozmarynu

Sposób przygotowania:

Jagnięcina z warzywami
Ziemniaki (w całości), marchewki (obrane), czosnek (w całości) położyć na okrągłej blasze, dodać dużą łyżkę gruboziarnistej soli morskiej i dwie łyżki tłuszczu z gęsi.



Całość włożyć do piekarnika na ok. 40 minut w 180*C - aż będą miękkie (jeżeli używamy piekarnika solarnego LG wybrać opcję “baked potatoes”, waga (ok. 500g) i wcisnąć start). Po czasie, wyjąć blachę, odstawić na bok, dodać gałązki rozmarynu i przykryć folią aluminiową.



Kotleciki jagnięce podsmażyć na patelni przez minutę (z obu stron). Zdjąć z patelni i włożyć do piekarnika na górną blachę, 180*C, 5 minut (dla piekarnika solarnego LG - wybrać opcję grill combi, ustawić moc 360 W i czas 5-7 min). W trakcie grillowania należy sprawdzić czy jagnięcina jest dobrze upieczona i w razie potrzeby przedłużyć grillowanie. Następnie przykryć kotleciki folią aluminiową i odstawić na kilka minut.



Na koniec, pieczone ziemniaki i marchewki ułożyć na talerzu wraz kotlecikami jagnięcymi. Idealny do tego zestawu jest szybki sos jogurtowo-śmietanowy, doprawiony solą, pieprzem i mielonym kminkiem.



Przepis autorstwa Davida Gaboriaud.



Źródło: materiały prasowe