Beatris

Beatris

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2198]

Jagodowe drożdżówki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Pulchne drożdżóweczki z owocowym nadzieniem.

Jagodowe drożdżówki Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Jagodowe drożdżówki

 

  • 4,5 szklanki mąki
  • 1/2 szklanki brązowego cukru
  • 50g świeżych drożdży
  • 1 szklanka ciepłego mleka
  • 1/2 kostki palmy
  • szczypta soli
  • 2 jajka
  • 400g dżemu jagodowego
  • 2 łyżki miodu

Sposób przygotowania:

Jagodowe drożdżówki
Drożdże rozpuścić w mleku z dodatkiem 1 łyżeczki cukru i miodu, zostawić do wyrośnięcia. Mąkę wymieszać z solą i cukrem. Do mąki dodać roztopioną i przestudzoną palmę, jajka i rozczyn, wymieszać, wyrobić gładkie ciasto, zostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Jak ciasto podwoi swoją objętość, rozciągnąć je w duży prostokąt. Na cieście rozsmarować dżem, zwinąć w ścisłą roladę, kroić ją w ok. 3 cm plastry i układać na wysmarowaną blachę. Piec w 180 stopniach przez ok. 30 minut. Ciepłe drożdżówki polukrować.
Jagodowe drożdżówki
Jagodowe drożdżówki
Wyrośnięte ciasto, rozciągnięte w duży prostokąt i posmarowane dżemem.
Jagodowe drożdżówki
Ciasto zwinięte w roladę, krojone w plastry i ułożone na blasze.

Tagi:

jajko jajka