Katarzyna J.

Katarzyna J.

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1284]

Jagodowiec.

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Smaczne ciasto z masą budyniowo-jagodową.

Jagodowiec. Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Jagodowiec.

 

  • Biszkopt:
  • 3 jajka
  • 1 szklanka mąki tortowej
  • 1/2 większe szklanki cukru
  • 1/2 łyżki proszku do pieczenia
  • 4 łyżki oleju
  • 1/2 łyżki octu
  • Masa budyniowa:
  • 1 budyń śmietankowy
  • 1 szklanka mleka
  • 1/2 kostki masła
  • 3 płaskie łyżki cukru pudru
  • Masa jagodowa:
  • 3/4 litra jagód
  • 2 galaretki truskawkowe

Sposób przygotowania:

Jagodowiec.
Pieczemy okrągły biszkopt. Białka oddzielamy od żółtek. Ubijamy białka na sztywno ze szczyptą soli. Następnie do piany dodajemy po jednym żółtku oraz po trochu cukru. Cały czas ubiajmy. Następnie wlewamy cienkim strumykiem olej oraz dodajemy mąkę. Na końcu do masy wlewamy ocet oraz wsypujemy proszek do pieczenia. Masę wylewamy na tortownicę o średnicy 24 cm wyłożoną papierem i pieczemy około 35 minut w temp. 170 stopni. Biszkopt studzimy i przekrawamy na pół. Z szklanki mleka przygotowujemy budyń. Studzimy. Masło ucieramy z cukrem pudrem. Stopniowo dodajemy zimny budyń. Miksujemy. Masę wykładmy na połowę biszkoptu. Jagody przekładmy do blendera i miksujemy. Mus jagodowy przelewamy do garnka i zagotowujemy. Wsypujemy galaretki i mieszamy. Krótko zagotowujemy. Odstawimy do zgęstnięcia. Masę wykładmy na masę budyniową. Przykrywamy drugą połową biszkoptu i posypujemy cukrem pudrem.
Jagodowiec.
Pieczemy okrągły biszkopt. Po upieczeniu przekrawamy na pół.
Jagodowiec.
Z szklanki mleka przygotowujemy budyń. Studzimy. Masło ucieramy z cukrem pudrem. Stopniowo dodajemy zimny budyń. Miksujemy. Masę wykładmy na połowę biszkoptu.
Jagodowiec.
Jagody przekładmy do blendera i miksujemy. Mus jagodowy przelewamy do garnka i zagotowujemy. Wsypujemy galaretki i mieszamy. Krótko zagotowujemy. Odstawimy do zgęstnięcia.