Sposób przygotowania:
Jagodowiec
Masło rozetrzeć z cukrem waniliowym.
Żółtka oddzielić od białek, dodawać stopniowo do masła, ucierając.
Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier i dalej ubijać,aż cukier się rozpuści.
Do piany łyżką dodawać masę żółtkową, wymieszać.
Mąkę ziemniaczaną wymieszać z mąką i proszkiem do pieczenia, przesiać do piany, wymieszać.
Przełożyć ciasto do wysmarowanej tłuszczem blachy.
Jagody umyć, osączyć, oprószyć mąką.
Na całe ciasto posypać jagodami.
Piec w 170 stop.przez 35 minut.
Ostudzone ciasto posypać cukrem pudrem.
Żółtka oddzielić od białek, dodawać stopniowo do masła, ucierając.
Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier i dalej ubijać,aż cukier się rozpuści.
Do piany łyżką dodawać masę żółtkową, wymieszać.
Mąkę ziemniaczaną wymieszać z mąką i proszkiem do pieczenia, przesiać do piany, wymieszać.
Przełożyć ciasto do wysmarowanej tłuszczem blachy.
Jagody umyć, osączyć, oprószyć mąką.
Na całe ciasto posypać jagodami.
Piec w 170 stop.przez 35 minut.
Ostudzone ciasto posypać cukrem pudrem.