suri29

suri29

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 223]

Jagodowy Tiramisu

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Pyszny mini torcik z jagodami.

Jagodowy Tiramisu

Składniki:

Jagodowy Tiramisu

 

  • Ciasto:
  • 60 g mąki;
  • 4 jaja;
  • 50 g cukru;
  • szczypta soli.
  • Pozostałe składniki:
  • 50 dag jagód;
  • 8 dag cukru;
  • 4 łyżki likieru migdałowego;
  • 50 ml mocnej kawy Espresso;
  • 50 dag twarogu homogenizowanego naturalnego;
  • 1 łyżka kakao.
  • 2 łyżeczki żelatyny

Sposób przygotowania:

Jagodowy Tiramisu
Białka oddzielić od żółtek.2 Żółtka utrzeć z 4 łyżkami wody na gęstą pieniącą się masę i stopniowo dodawać cukier, ubijać, aż utworzy się gęsta, kremowa masa. Wszystkie białka ubić na sztywną pianę, połowę piany wyłożyć na masę z żółtek, resztę odstawić do schłodzenia. Do masy z żółtek i białek dodać mąkę z solą i ostrożnie wymieszać. Włożyć ciasto do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia, piec w tem 170oC przez ok 25 min. Po upieczeniu i ostudzeniu biszkopt nasączyć Espresso. Pozostałe żółtka ubić z likierem migdałowym, następnie dodać ser homogenizowany i rozmieszać. Żelatynę rozpuścić w małej ilości gorącej wody i dodać do masy serowej. Schłodzone wcześniej białka ponownie ubić z cukrem, dodać do masy i wszystko ostrożnie ubić trzepaczką. Rozłożyć równomiernie krem na biszkopcie i wstawić na ok 3 godziny do lodówki, gdy krem będzie już lekko stężały ułożyć na torciku jagody i posypać kakaem.

Tagi:

kawa ciasto