Justyna92

Justyna92

Złoty Ekspert
[Przepisów: 951]

Jagodzianki

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Jagodzianki - pyszne bułeczki z jagodami

Jagodzianki

Składniki:

Jagodzianki

 

 

 

Sposób przygotowania:

Jagodzianki
Drożdże i cukier rozpuścić w pół szklance ciepłego mleka - odstawić na 15 minut. Jajka utrzeć z cukrem. Do miski przesypać mąkę dodać sól , drożdże, resztę letniego mleka , ubite jajka i olej - wyrobić gładkie ciasto i zostawić pod przykryciem na godzinę. W tym czasie jagody umyć i wymieszać z cukrem pudrem. Po godzinie ciasto rozwałkować na grubość ok 1 cm. pokroić na nie duże kwadraty każdy rozpłaszczyć palcami i na środek nałożyć po 1 łyżce jagód. Złożyć wszystkie boku do środka i dokładnie zlepić. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia zlepianą stroną w pewnych odległościach. Przykryć i odstawić na 15 minut. Jagodzianki posmarować rozmąconym jajkiem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec na złoty kolor.

Tagi:

jajko jajka