Sposób przygotowania:
Jagodzianki
Drożdże i cukier rozpuścić w pół szklance ciepłego mleka - odstawić na 15 minut. Jajka utrzeć z cukrem. Do miski przesypać mąkę dodać sól , drożdże, resztę letniego mleka , ubite jajka i olej - wyrobić gładkie ciasto i zostawić pod przykryciem na godzinę. W tym czasie jagody umyć i wymieszać z cukrem pudrem. Po godzinie ciasto rozwałkować na grubość ok 1 cm. pokroić na nie duże kwadraty każdy rozpłaszczyć palcami i na środek nałożyć po 1 łyżce jagód. Złożyć wszystkie boku do środka i dokładnie zlepić. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia zlepianą stroną w pewnych odległościach. Przykryć i odstawić na 15 minut. Jagodzianki posmarować rozmąconym jajkiem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec na złoty kolor.