Sposób przygotowania:
Jagodzianki 2012
Drożdże rozkruszamy do wysokiej miski, dodajemy szklankę letniego mleka i 2 łyżki cukru, mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia. Mąkę przesiewamy do dużej miski. Jajka i żółtka miksujemy z pozostałym cukrem oraz cukrem waniliowym na puszystą masę. Margarynę rozpuszczamy w rondelku i studzimy. Do mąki dodajemy wyrośnięte drożdże, pozostałe mleko, margarynę, puch jajeczny, sól oraz ocet. Gdy ciasto będzie elastyczne odstawiamy je do wyrośnięcia pod ściereczką. Gdy ciasto wyrośnie odrywamy kawałki, formujemy placuszki, na każdy placuszek układamy 1- 2 łyżeczki jagód. Zlepiamy na kształt bułeczek. Bułeczki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiamy do wyrośnięcia. W międzyczasie ustawiamy piekarnik na 180 stopni. Gdy bułeczki wyrosną smarujemy je roztrzepanym jajkiem i posypujemy cukrem. Pieczemy około 25 minut w temp. 180 stopni.