Siedlce

Siedlce

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 414]

jagodzianki 8

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

pyszne jagodzianki ze świeżych jagód

jagodzianki 8 Więcej zdjęć (5)

Składniki:

jagodzianki 8

 

 

  • NADZIENIE :
  • 2 szklanki jagód
  • pół szklanki cukru

Sposób przygotowania:

jagodzianki 8
Mleko delikatnie podgrzewamy. Wraz z drożdżami mieszamy je i odstawiamy w ciepłe miejsce na 20 minut. Do sporej misy dodajemy mąkę. Wyrośnięte drożdze dodajemy do mąki, do tego wbijamy jaja, wsypujemy cukier, dodajemy olej i masło. Dokładnie wszystko ze sobą mieszamy i zagniatamy ciasto drożdżowe. Gdy bąedzie bardzo lepkie dodać troszkę mąki trzeba. Ciasto odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia . Po godzinie , gdy ciasto urośnie dzielimy je na 15 kawałków. Nasze jagody mieszamy z cukrem. Każdą część ciasto delikatnie wałkujemy i na środku placka nakładamy po łyżce jagód. Zalepiamy formując okrągłą bułeczkę. Gdy już zrobimy tak ze wszystkimi częściami ciasta odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Przed włożeniem do pieczenia nasze bułeczki warto posmarować żółtkiem. Pieczemy na złocisty kolor ok 15 minut.
jagodzianki 8
wyrośniete drożdze z mlekiem .
jagodzianki 8
zagniatamy dokładnie ciasto. Najlepiej wyrabiać ok 20 minut
jagodzianki 8
jagody mieszamy z cukrem
jagodzianki 8
ulepionym bułeczkom dajmy czas do wyrośnięcia