Sposób przygotowania:
Jagodzianki drożdżowe
Ciasto drożdżowe wyrobiłam w automacie do pieczenia chleba. Zajęło to 1,5h;) Jeśli nie posiadacie takiej maszynki to: mąkę łączymy z cukrem dodajemy do nich drożdże instant. Następnie zalewamy ciepłym mlekiem, dodajemy żółtka,jajko, masło i całość mieszamy w misce. Gdy składniki się połączą odstawiamy w ciepłe miejsce. Masa podwoi swoja objętość. następnie przekładamy na stolnice, chwilę wyrabiamy i ponownie odstawiamy na 40 minut pod przykryciem. Jagody płukamy i zasypujemy cukrem. Ciasto dzielimy na 16 części. Delikatnie " rozpłaszczamy" nakładamy łyżkę jagód i zbieramy ciasto do góry aby "zamknąć" nadzienie w środku. Formujemy pożądany kształt i układamy na papierze do pieczenia miejscem sklejenia na dól. Smarujemy każdą jagodziankę mlekiem Nastawiamy piekarnik na 180*C i pieczemy na środkowej półce 14-15 minut W tym czasie przygotowujemy lukier. Cukier puder łączymy z 3-4 łyżkami ciepłej wody. Polewamy jeszcze ciepłe jagodzianki.