Sposób przygotowania:
Jagodzianki drożdżowe a`la Igraszki Losu
Jagody płuczemy, odsączamy.
Mleko podgrzewamy ale nie gotujemy, odstawiamy. Do miski rozkruszyć drożdże dodać do nich 1 łyżkę cukru i 3 łyżki mąki, wlać połowę mleka, zamieszać i odstawiać na jakieś 15 minut, aby rozczyn podwoił swoją objętość. Masło rozstawiamy, odstawiamy do przestygnięcia.
Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę, dodajemy resztę mleka, rozczyn ,odrobinę soli i przesianą mąkę, wyrabiamy ręką elastyczne ciasto aż do momentu kiedy ciasto zacznie odchodzić od ręki. Wtedy dodajemy pomału rozstopione masło i ponownie ciasto wyrabiamy.
Wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 1-2 godziny. Kiedy ciasto zwiększy swoją objętość, odrywamy kawałek, formujemy placek, na środek nakładamy 1 łyżkę jagód, posypujemy je delikatnie cukrem i zlepiamy bułeczki.
Bułeczki układamy na blaszce do pieczenia i wyłożonej pergaminem zlepieniem do dołu. Bułeczki smarujemy roztrzepanym żółtkiem , wkładamy je do piekarnika nagrzanego do 180-200 stopni pieczemy około 20 minut, aż do uzyskania ładnego złotego koloru. Upieczone bułeczki możemy polukrować lub posypać cukrem pudrem, najlepiej smakują ze szklanką zimnego mleka.
Smacznego
Mleko podgrzewamy ale nie gotujemy, odstawiamy. Do miski rozkruszyć drożdże dodać do nich 1 łyżkę cukru i 3 łyżki mąki, wlać połowę mleka, zamieszać i odstawiać na jakieś 15 minut, aby rozczyn podwoił swoją objętość. Masło rozstawiamy, odstawiamy do przestygnięcia.
Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę, dodajemy resztę mleka, rozczyn ,odrobinę soli i przesianą mąkę, wyrabiamy ręką elastyczne ciasto aż do momentu kiedy ciasto zacznie odchodzić od ręki. Wtedy dodajemy pomału rozstopione masło i ponownie ciasto wyrabiamy.
Wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 1-2 godziny. Kiedy ciasto zwiększy swoją objętość, odrywamy kawałek, formujemy placek, na środek nakładamy 1 łyżkę jagód, posypujemy je delikatnie cukrem i zlepiamy bułeczki.
Bułeczki układamy na blaszce do pieczenia i wyłożonej pergaminem zlepieniem do dołu. Bułeczki smarujemy roztrzepanym żółtkiem , wkładamy je do piekarnika nagrzanego do 180-200 stopni pieczemy około 20 minut, aż do uzyskania ładnego złotego koloru. Upieczone bułeczki możemy polukrować lub posypać cukrem pudrem, najlepiej smakują ze szklanką zimnego mleka.
Smacznego