Igraszki Losu

Igraszki Losu

Złoty Ekspert
[Przepisów: 836]

Jagodzianki drożdżowe a`la Igraszki Losu

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 4/5 głosów: 9

Idziemy na jagody, na jagody, a później pieczemy pyszne, delikatne bułeczki drożdżowe idealne do szklanki zimnego mleka.

Jagodzianki drożdżowe a`la Igraszki Losu Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Jagodzianki drożdżowe a`la Igraszki Losu

 

Sposób przygotowania:

Jagodzianki drożdżowe a`la Igraszki Losu
Jagody płuczemy, odsączamy.

Mleko podgrzewamy ale nie gotujemy, odstawiamy. Do miski rozkruszyć drożdże dodać do nich 1 łyżkę cukru i 3 łyżki mąki, wlać połowę mleka, zamieszać i odstawiać na jakieś 15 minut, aby rozczyn podwoił swoją objętość. Masło rozstawiamy, odstawiamy do przestygnięcia.

Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę, dodajemy resztę mleka, rozczyn ,odrobinę soli i przesianą mąkę, wyrabiamy ręką elastyczne ciasto aż do momentu kiedy ciasto zacznie odchodzić od ręki. Wtedy dodajemy pomału rozstopione masło i ponownie ciasto wyrabiamy.

Wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 1-2 godziny. Kiedy ciasto zwiększy swoją objętość, odrywamy kawałek, formujemy placek, na środek nakładamy 1 łyżkę jagód, posypujemy je delikatnie cukrem i zlepiamy bułeczki.

Bułeczki układamy na blaszce do pieczenia i wyłożonej pergaminem zlepieniem do dołu. Bułeczki smarujemy roztrzepanym żółtkiem , wkładamy je do piekarnika nagrzanego do 180-200 stopni pieczemy około 20 minut, aż do uzyskania ładnego złotego koloru. Upieczone bułeczki możemy polukrować lub posypać cukrem pudrem, najlepiej smakują ze szklanką zimnego mleka.

Smacznego
Jagodzianki drożdżowe a`la Igraszki Losu
Zlepianie bułeczek napełnionych jagodami
Jagodzianki drożdżowe a`la Igraszki Losu
uformowane i ułożone na blaszce do pieczenia bułeczki

Tagi:

jajko jajka