cherry

cherry

Złoty Ekspert
[Przepisów: 466]

Książka Kucharska: Książka kucharska wyd. Printex I

Jaja na twardo z sosem cebulowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 2

kolejna propozycja "jajeczna"

Jaja na twardo z sosem cebulowym

Składniki:

Jaja na twardo z sosem cebulowym

 

 

Sposób przygotowania:

Jaja na twardo z sosem cebulowym


Cebule przeciąć na pół, skroić twarde części od dołu i góry, poszatkować je i dusić w rondelku z masłem i taką ilością wody, by je przykryła. Gotować powoli, dopóki woda nie wyparuje. Z masła i mąki zrobić zasmażkę, rozcieńczyć szklanką zimnego mleka, doprawić do smaku solą i cukrem, wlać przetarte na sicie cebule. Jaja obrać ze skorupek i przekroić na pół. Na ogniotrwałej formie położyć tyle plastrów pomidorów, ile jest połówek jaj, posolić, popieprzyć, na każdym plastrze położyć połówkę jaja, każdą polać sosem. Posypać startym serem i położyć kawałki masła. Wstawić do gorącego piekarnika i zarumienić.

Tagi:

cebula sery ser