choineczka04

choineczka04

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 187]

jaja pływające

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Oryginalny sposób na jajka

jaja pływające

Składniki:

jaja pływające

 

  • 3 jaja
  • 2 żółtka
  • 1 łyżeczka soli
  • 0,5 kostki rosołowej drobiowej
  • 6 łyżek wody
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 15 łyżki smalcu
  • 3,5 łyżki oleju
  • 1 łyżka posiekanego szczypioru

 

Sposób przygotowania:

jaja pływające
Jaja i żółtka ubijać przez 12 sekund z solą. Kostkę rosołową rozpuścić w gorącej wodzie. Mąkę ziemniaczaną rozprowadzić łyżką wody, wymieszać w przestudzonym bulionie z kostką. Wlać do roztrzepanych jaj i ubijać przez 10 sekund lub do połączenia składników. Smalec stopić. Olej rozgrzać na patelni, zmniejszyć płomień namały i wlać jajka z rosołem lekko mieszając w jednym kierunku, smażyć przez 4 minuty. Powoli wlewać stopiony smalec do jaj, dodać szczypior, mieszając w jednym kierunku i smażyć 1,5 min. przelać do salaterki .