Babcia Halinka

Babcia Halinka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2266]

Jaja przepiórcze w galaretce I

  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Jajeczka ugotować na twardo, ochłodzić w zimnej wodzie, obrać i przekroić na

Jaja przepiórcze w galaretce I

Składniki:

Jaja przepiórcze w galaretce I

 

  • 20 jajeczek przepiórczych

 

  • 2 szklanki rosołu z kury (może być kostki)

 

  • 20 pomidorków koktajlowych

 

 

  • 4 łyż­ki groszku konserwowego

 

 

  • natka pietruszki

 

 

Sposób przygotowania:

Jaja przepiórcze w galaretce I
Jajeczka ugotować na twardo, ochłodzić w zimnej wodzie, obrać i przekroić na połówki. Żelatynę zalać trzema łyżka­mi zimnej wody, a gdy napęcznieje, włożyć do wrzącego rosołu i, mieszając, zagotować. Do niewielkich filiżanek włożyć po pięć połówek jajeczek, udekorować je natką, a na­stępnie wlać po dwie łyżki rosołu z żelatyną. Wstawić do lodówki. Gdy galaretka zakrzepnie, ułożyć na jajeczkach połówki pomidorków, kapary i groszek, zalać resztą krzepnącego rosołu i znowu wstawić do lodówki. Przed podaniem na stół wyłożyć porcje galaretki na półmisek udekorowany sałatą. Tak przyrządzone jajeczka znakomicie smakują z sosem chrzanowym.

Tagi:

kapary