Sposób przygotowania:
Jaja smażone w cieście po cieszyńsku
Z surowych jajek oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę.
Do naczynia wsypać mąkę, dodać żółtka, mleko, stopniowo dodać masło. Posolić i dokładnie wyrobić.
Następnie dodać pianę z białek i ostrożnie wymieszać. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany.
Obrane ze skorupek jajka przekroić wzdłuż i każdą połówkę zanurzać w cieście. Smażyć na rozgrzanym oleju na złoty kolor. Podawać udekorowane natką pietruszki.
Do naczynia wsypać mąkę, dodać żółtka, mleko, stopniowo dodać masło. Posolić i dokładnie wyrobić.
Następnie dodać pianę z białek i ostrożnie wymieszać. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany.
Obrane ze skorupek jajka przekroić wzdłuż i każdą połówkę zanurzać w cieście. Smażyć na rozgrzanym oleju na złoty kolor. Podawać udekorowane natką pietruszki.
eli_555