karita

karita

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 217]

Jaja smażone w cieście po cieszyńsku

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Z cyklu: "...z przepisów mojej Mamy"

Jaja smażone w cieście po cieszyńsku

Składniki:

Jaja smażone w cieście po cieszyńsku

 

Sposób przygotowania:

Jaja smażone w cieście po cieszyńsku
Z surowych jajek oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę.
Do naczynia wsypać mąkę, dodać żółtka, mleko, stopniowo dodać masło. Posolić i dokładnie wyrobić.
Następnie dodać pianę z białek i ostrożnie wymieszać. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany.

Obrane ze skorupek jajka przekroić wzdłuż i każdą połówkę zanurzać w cieście. Smażyć na rozgrzanym oleju na złoty kolor. Podawać udekorowane natką pietruszki.

Tagi:

jajko jajka