MrDziup

MrDziup

Kucharz
[Przepisów: 10]

jaja w sosie szczypiorkowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

alternatywa dla jajek w majonezie

jaja w sosie szczypiorkowym

Składniki:

jaja w sosie szczypiorkowym

 

Sposób przygotowania:

jaja w sosie szczypiorkowym
Ugotowane na twardo i obrane ze skorupek jajka kroimy na połówki, układamy na talerzu i polewamy sosem.
Sos:
Na małej patelni roztapiamy łyżkę masła, zmniejszamy ogień i wsypujemy płaską łyżkę mąki. Ciągle mieszając dokładnie łączymy obydwa składniki- podgrzewamy ok 2 minuty.Następnie stopniowo wlewamy ok. szklankę zimnej wody /zwracając uwagę na to, aby nie był on zbyt gęsty lub za rzadki/. Zamiast wody możemy dodać mleka. Ciągle mieszając doprowadzamy do zagotowania. Dodajemy 2 łyżki kwaśnej śmietany, pęczek dokładnie umytego,osuszonego i drobno posiekanego szczypiorku. Doprawiamy solą i jeszcze chwilę podgrzewamy, pilnując aby się nie zagotował.

Tagi:

jajko jajka