Sposób przygotowania:
jaja w sosie szczypiorkowym
Ugotowane na twardo i obrane ze skorupek jajka kroimy na połówki, układamy na talerzu i polewamy sosem.
Sos:
Na małej patelni roztapiamy łyżkę masła, zmniejszamy ogień i wsypujemy płaską łyżkę mąki. Ciągle mieszając dokładnie łączymy obydwa składniki- podgrzewamy ok 2 minuty.Następnie stopniowo wlewamy ok. szklankę zimnej wody /zwracając uwagę na to, aby nie był on zbyt gęsty lub za rzadki/. Zamiast wody możemy dodać mleka. Ciągle mieszając doprowadzamy do zagotowania. Dodajemy 2 łyżki kwaśnej śmietany, pęczek dokładnie umytego,osuszonego i drobno posiekanego szczypiorku. Doprawiamy solą i jeszcze chwilę podgrzewamy, pilnując aby się nie zagotował.
Sos:
Na małej patelni roztapiamy łyżkę masła, zmniejszamy ogień i wsypujemy płaską łyżkę mąki. Ciągle mieszając dokładnie łączymy obydwa składniki- podgrzewamy ok 2 minuty.Następnie stopniowo wlewamy ok. szklankę zimnej wody /zwracając uwagę na to, aby nie był on zbyt gęsty lub za rzadki/. Zamiast wody możemy dodać mleka. Ciągle mieszając doprowadzamy do zagotowania. Dodajemy 2 łyżki kwaśnej śmietany, pęczek dokładnie umytego,osuszonego i drobno posiekanego szczypiorku. Doprawiamy solą i jeszcze chwilę podgrzewamy, pilnując aby się nie zagotował.