darek112

darek112

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 172]

Jaja z groszkiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Jaja ugotować, groszek podgrzać i przyprawić. Pasztet wymieszać z oliwą i zagotować z wywarem. Zalać tym jajka z groszkiem w półmisku .

Jaja z groszkiem

Składniki:

Jaja z groszkiem

 

  • 8 jaj ugotowanych na twardo,
  • 2 szklanki groszku konserwowego,
  • 2 łyżki pasztetu DROP,
  • 2 łyżki oliwy lub oleju,
  • 1 łyżka oleju słonecznikowego,
  • 3—5 ząbków czosnku,
  • 2 łyżki posiekanej zielonej pietruszki,
  • sól,
  • pieprz,
  • cukier,
  • 1/4 szklanki wywaru z warzyw.

Sposób przygotowania:

Jaja z groszkiem
Jajka ugotować.I trzymać je w gorącej wodzie.Odcedzić groszek z konserwy i wrzucić do rondla z łyżką oleju,zagrzać, dodać drobno posiekany czosnek, wymieszać, przyprawić solą i pieprzem do smaku. Pasztet DROP wymieszać z oliwą lub olejem, zagotować, wymieszać z wywarem lub rosołem, przyprawić do smaku solą i pieprzem.Jajka obłupić i pokroić na połówki i ćwiartki . Ogrzać półmisek okrągły. W środku półmiska układać jaja na twardo pokrajane w ćwiartki i połówki w ten sposób, aby tworzyły jakby kwiat (jaja powinny być lekko gorące), dookoła obłożyć groszkiem. Jaja polać sosem .Posypać posiekaną pietruszką.Świetny dodatek do frytek.