SUPERPRZEPIS

Jaja zapiekane na boczniakach

  • 6
         
ocena: 4/5 głosów: 8
Jaja zapiekane na boczniakach Więcej zdjęć (5)

Jeden z wielu pysznych sposobów na przygotowanie jajek

Składniki:

Jaja zapiekane na boczniakach

 

 

Sposób przygotowania:

Jaja zapiekane na boczniakach
Cebulę obrałam, pokroiłam w kosteczkę. Boczniaki oczyściłam, odkroiłam gąbczaste końcówki ogonków, pokroiłam w paski w poprzek blaszek. Na patelni z metalową rączką rozgrzałam masło, zeszkliłam na nim cebulę, lekko oprószając ją solą. Do cebuli dodałam boczniaki i obsmażyłam prawie nie mieszając (żeby się nie rozleciały). Oprószyłam pieprzem i odrobiną granulowanego czosnku. Na grzyby wybiłam jajka, oprószyłam je solą i pieprzem. Patelnię wstawiłam na dolną półkę piekarnika (na górnej dopiekały się ziemniaki) rozgrzanego do 200 stopni. Piekłam kilka minut do ścięcia białka. Jajka podałam posypane siekaną zieleniną, z pieczonymi ziemniakami i surówką z kapusty pekińskiej.
Jaja zapiekane na boczniakach
Na rozgrzanym maśle zeszkliłam pokrojoną cebulkę.
Jaja zapiekane na boczniakach
Do cebuli dodałam pokrojone w paski boczniaki.
Jaja zapiekane na boczniakach
Na obsmażone boczniaki wybiłam kolejno po jednym jajku.
Jaja zapiekane na boczniakach
Zapiekałam w piekarniku do ścięcia białek.

Tagi:

jajko jajka