Sposób przygotowania:
Jajeczka przepiórcze marynowane
Buraki obieramy i kroimy na plastry (ok 3 mm grubości), zalewamy zimną wodą i stawiamy na gaz, pozostawiamy na średnim ogniu aż do zagotowania, a następnie przykrywamy garnek i gotujemy buraki na wolnym ogniu do miękkości. Odlewamy 2 szklanki przecedzonego wywaru buraczanego i dodajemy do niego odmierzony cukier, ocet winny i przyprawy, tak przygotowana zalewę doprowadzamy do wrzenia (nie gotujemy !!), a następnie studzimy. W między czasie gotujemy na twardo jajka przepiórcze : najlepiej włożyć je do garnka i zalać letnią wodą, dodać szczyptę soli (podobno to zapobiega pękaniu jaj w trakcie gotowania) i od momentu zagotowania wody odliczamy 3-4 minut. Wrzątek odlewamy i ponownie przykrywamy garnek pokrywką, potrząsamy kilka razy garnkiem, tak aby jajka energicznie podskakiwały, a skorupki popękały w wielu miejscach ! Tak zmaltretowane jajeczka zalewamy zimną wodą i odstawiamy na około 15 minut - po tym zabiegu skorupki powinny ładnie odejść. Starajmy się dokładnie obrać jajeczka, nie naruszając powłoki, im gładsza skórka, tym ładniej się zabarwią. Do wystudzonej marynaty wrzucamy obrane jajeczka - najlepiej wrzucić je do litrowego słoja, zalać buraczana marynatą, zakręcić i pozostawić na 12- max. 24 godziny w lodówce (nie dłużej niż 24 godziny, w przeciwnym razie jajko może zrobić się gumowate, a żółtko zabarwić).