2milutka

2milutka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1493]

Jajeczka zapiekane pod serem

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 11

Jest to oryginalna przystawka którą można wzbogacić tradycyjnie przygotowane śniadanie wielkanocne,zamiast koperku można posypać świeżą rzeżuchą...

Jajeczka zapiekane pod serem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Jajeczka zapiekane pod serem

 

  • 8 -10 jaj
  • 100 g szynki wędzonej
  • 2 łyżki gęstej śmietany 18%
  • 2 łyżki majonezu
  • pęczek świeżego koperku
  • 200 g sera radamer
  • sól himalajska do smaku
  • pieprz biały do smaku
  • szczypta czubrycy zielonej
  • sałata do dekoracji

Sposób przygotowania:

Jajeczka zapiekane pod serem
Jajka ugotować w osolonym wrzątku,obrać ze skorupek,zimne przekroić na połówki,żółtka wydrążyć do miseczki. Szynkę pokroić drobniutko,ser radamer zetrzeć na tarce o drobniutkich oczkach,odłożyć dwie łyżki sera a resztę dodać do żółtek razem ze śmietaną i majonezem,doprawić do smaku solą białym pieprzem i szczyptą zielonej czubrycy wymieszać farsz i napełnić połówki jajek,ułożyć w formie nasmarowanej masłem,posypać reszta sera po wierzchu i zapiekać w niskiej temp około 120*c przez 15-20 minut aż ser się rozpuści i leciutko przyrumieni. Podawać ułożone na sałacie na ciepło ,lecz doskonale smakuje tez na zimno. Udekorować świeżym koperkiem lub posiekaną rzeżuchą.
Jajeczka zapiekane pod serem
jajka gotujemy na twardo kroimy na połówki
Jajeczka zapiekane pod serem
Robimy farsz z żółtek sera szynki majonezu i smietany
Jajeczka zapiekane pod serem
powstałym farszem nadziewamy każdą połówkę jajka
Jajeczka zapiekane pod serem
układamy w naczyniu do zapiekania posypujemy serem i zapiekamy w niskiej temp