Sposób przygotowania:
Jajeczko w cukinii
krążki wykroiłam z cukinii o średnicy ok. 10 cm. Nie obierałam ich ze skórki bo nie była stara więc skóra nie była bardzo twarda. Poza tym miąższ bez skóry mogłby tak ładnie nie trzymać kształtu. Usunęłam tylko ze środka watowate gniazdo nasienne pomagając sobie kieliszkiem żeby było ładnie i równo. Kawałki warzywa oprószyłam ze wszystkich stron solą i pieprzem i odłożyłam na 30 minut. Na patelni rozpuściłam masło i smażyłam na nim cukinię po jakieś 3 minuty z obu stron - ma tylko stracić surowość. W środek każdego kawałka wbiłam jajko - nie mogą być zbyt duże żeby jajko nie wypłynęło, chyba że użyjecie większych kawałków warzywa. Wierzch oprószyłam pomidorami suszonymi z czosnkiem i bazylią, przykryłam patelnię pokrywką i na małym ogniu pozwoliłam się jajkom ściąć. To chyba najtrudniejsza czynność bo trzeba bardzo uważać - białko jajka powinno być ścięte zupełnie, ale żółtko płynne co jak widać na zdjęciu nie wyszło mi idealnie :) Ale najważniejsze, że smakowało wybornie i wyglądało ciekawie :) W zależności od wielkości kawałków cukinii i jajek oraz apetytu podajemy 1 albo 2 porcje na osobę.