mariel78

mariel78

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 293]

Jajeczne kotlety Mariel

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
  • KALORIE: 220
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Kotleciki jajeczne idealne na piątkowy obiad

Jajeczne kotlety Mariel Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Jajeczne kotlety Mariel

 

Sposób przygotowania:

Jajeczne kotlety Mariel
Jajka umyć i ugotować na twardo 5 szt. w osolonej wodzie , dodaje także łyżeczkę octu by później lepiej się obierały. Ugotowane na twardo jajka zalać zimną wodą i odstawić do wystudzenia.Następnie jajka obieramy , obrane płuczemy by pozbyć się odrobinek skorupek , osuszamy a następnie bardzo drobno kroimy lub ścieramy na tarce o grubych oczkach .Do pokrojonych jajek dodajemy 1 rozbite surowe jajko i dwie łyżki mąki oraz sól i pieprz do smaku. Wyrabiamy masę jajeczną , jeśli jest taka potrzeba dodać trochę więcej mąki bo masa jajeczna nie powinna się zbytnio lepić.Formujemy z ciasta placuszki , obtaczamy w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron na rumiano.
Jajeczne kotlety Mariel
do pokrojonych bądź startych jajek dodajemy jedno surowe jajko
Jajeczne kotlety Mariel
następnie dodajemy mąkę i wyrabiamy jajeczną masę .
Jajeczne kotlety Mariel
z masy jajecznej formujemy placuszki i smażymy obustronnie na złoty kolor .

Tagi:

jajko tarta jajka