ewelina.mn

ewelina.mn

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 663]

Jajecznica grzybowo - szczypiorkowa

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Smaczne i pożywne śniadanko w sam raz przed wyjściem do lasu na grzyby ;)

Jajecznica grzybowo - szczypiorkowa Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Jajecznica grzybowo - szczypiorkowa

 

 

 

Sposób przygotowania:

Jajecznica grzybowo - szczypiorkowa
Masło rozpuszczamy na patelni. Oczyszczone i pokrojone w kawałki grzyby wrzucamy na masło, lekko solimy i smażymy na niewielkim ogniu ok 10 minut, mieszając dość często. Gdy grzyby będą już usmażone wbijamy jaja, mieszamy, ponownie solimy potrawę i dodajemy pieprzu, i ciągle mieszając czekamy aż jaja zetną się. Gdy lekko się zetną dodajemy posiekany szczypiorek a następnie mieszając czekamy aż jajecznica uzyska zadowalającą nas konsystencję (w zależności od preferencji możemy ją ściąć bardziej lub mniej). Jajecznica smakuje najlepiej ze świeżymi bułkami z masłem. Polecam.
Jajecznica grzybowo - szczypiorkowa
Grzyby podsmażone na maśle smakują wyśmienicie.
Jajecznica grzybowo - szczypiorkowa
szczypiorek myjemy dokładnie przed posiekaniem.
Jajecznica grzybowo - szczypiorkowa
Jaja najlepiej wbić najpierw do miski aby sprawdzić ich świeżość. Wbicie jajka bezpośrednio na patelnię może zrujnować nasze danie, gdy jaja okażą się zepsute.
Jajecznica grzybowo - szczypiorkowa
Jajecznicę ścinamy do momentu uzyskania ulubionej przez nas konsystencji.