Ag.Zetka

Ag.Zetka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1373]

Jajecznica na boczku, podana na liściach szpinaku

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Jajecznica - popularne danie śniadaniowe - ma wiele odsłon. Jedną z moich ulubionych jest taka na boczku i cebuli. Jajecznica smakuje jeszcze lepiej i zyskuje na wartościach odżywczych, gdy podamy ją na liściach szpinaku.

Jajecznica na boczku, podana na liściach szpinaku

Składniki:

Jajecznica na boczku, podana na liściach szpinaku

 

Sposób przygotowania:

Jajecznica na boczku, podana na liściach szpinaku
Boczek kroimy w małe paseczki lub w kostkę.

Cebulę kroimy w kostkę.

Jajka myjemy, wbijamy do miseczki, dodajemy sól i pieprz, lekko rozmącamy.

Szpinak myjemy i osuszamy, układamy na talerzach.

Na patelni smażymy boczek. Gdy wytopi się z niego tłuszcz, wrzucamy cebulę i smażymy, aż będzie szklista. Dodajemy jajka. Smażymy do uzyskania ulubionej konsystencji. Próbujemy. Ewentualnie dodajemy trochę soli i/lub pieprzu.

Jajecznicę układamy na liściach szpinaku. Podajemy z ulubionym pieczywem.