bogusia82

bogusia82

Złoty Ekspert
[Przepisów: 873]

Jajecznica po góralsku

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Taką pyszną jajecznicę miałom okazję jeść kilka lat temu w jednym z górskich pensjonatów, bardzo mi zasmakowała. Teraz gdy tylko mam oscypki to ją przyrządzam.

Jajecznica po góralsku

Składniki:

Jajecznica po góralsku

 

  • 5 jajek
  • 100 gram wędzonego boczku
  • 2 małe oscypki
  • pól cebuli
  • szczypiorek do posypania
  • 1 łyżka smalcu
  • sól do smaku

Sposób przygotowania:

Jajecznica po góralsku
Cebulę obieramy, razem z boczkiem kroimy w drobną kostkę, na patelni roztapiamy smalec, dodajemy boczek z cebulą, lekko podsmażamy.

Jajka wbijamy do miski, oscypki kroimy w drobną kostkę, dodajemy do jajek, mieszamy.

Na patelnię wlewamy jajka z oscypkiem, lekko solimy i smażymy ciągle mieszając do momentu ścięcia się jajka.

Jajecznicę przekładamy na talerz, przed podaniem posypujemy szczypiorkiem.