Pyza

Pyza

Złoty Ekspert
[Przepisów: 988]

Jajecznica z boczniakami

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 7

moja wersja jajecznicy z pysznymi boczniakami

Jajecznica z boczniakami

Składniki:

Jajecznica z boczniakami

 

  • na 3-4 porcje:
  • 10 jajek
  • 5 sporych boczniaków
  • 15-20 dag żółtego sera o ostrzejszym smaku
  • kawałek białej części pora (ok. 5 cm) lub mała cebulka
  • do smaku: sól, pieprz, troszkę vegety
  • 1-2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 3 łyżki posiekanego cienkiego szczypiorku
  • 3-4 łyżki masła

Sposób przygotowania:

Jajecznica z boczniakami
Ser zetrzeć na dużych oczkach tarki jarzynowej. Boczniaki oczyścić, pokroić w paseczki. Pora lub cebulkę pokroić w cienkie półplasterki. Na patelni rozgrzać masło, wrzucić cebulkę albo pora, zeszklić, dodać grzyby i smażyć ok.5 min.. Wbić jajka, dodać nieco soli, pieprzu mielonego i vegety. Kiedy jajka zaczną się ścinać dodać ser i smażyć jeszcze chwilę do uzyskania konsystencji jajecznicy takiej jaką się lubi. Po zdjęciu patelni z ognia dodać posiekaną zieleninę, wymieszać. Podawać najlepiej z ciemnym pieczywem.