p.jola1

p.jola1

Złoty Ekspert
[Przepisów: 919]

Jajecznica z dodatkiem zielonek

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

zapraszam na jajecznicę z zielonkami i boczkiem dla 2 osób

Jajecznica z dodatkiem zielonek Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Jajecznica z dodatkiem zielonek

 

  • 30 dag grzybów zielonek świeżych lub mrożonych
  • 10 dag boczku parzonego,
  • 1 cebula,
  • 4 szt. jajka duże,
  • 2 łyżki mleka,
  • 1 łyżka oliwy z oliwek,
  • do smaku sól i pieprz

 

Sposób przygotowania:

Jajecznica z dodatkiem zielonek
Boczek parzony kroimy w kostkę i lekko podsmażamy na łyżce oliwy, dodajemy zielonki (ja robiłam ja na zielonkach mrożonych w ramach czyszczenia lodówki do nowego sezonu) i dusimy aż woda odparuje, wsypujemy drobno pokrojoną cebulę pokrojoną w kostkę i smażymy. 4 jajka mieszamy z 2 łyżkami mleka i wlewamy do smażonki z grzybów i boczku, trzymamy na małym ogniu aż się jajka lekko zetną. Doprawiamy jajecznicę solą i pieprzem. Podajemy z pieczywem.
Jajecznica z dodatkiem zielonek
Gdy jajka lekko zetną doprawiamy jajecznicę solą i pieprzem
Jajecznica z dodatkiem zielonek
Jajecznica smazona jest na boczku parzonym i zielonek