Sposób przygotowania:
Jajecznica z rabarbarem
Rabarbar myję, obieram. 2/3 rabarbaru kroję w drobną kosteczkę, a pozostały w słupeczki.Wodę wlewam do rondelka, dodaję cukier i doprowadzam do zagotowania. Wtedy dodaję do syropu pokrojony w paseczki rabarbar i gotuję ok. 30 sekund. Po tym czasie wyjmuję paseczki łyżką cedzakową. Do gotującego się syropu wkładam pozostały rabarbar i gotuję ok. 1 minuty, po czym wyjmuję go i osączam.
Z chleba odkrawam skórki, a miąższ kroję w duże kostki, które obsmażam na rozgrzanym maśle na patelni. Smażę, aż grzanki będą rumiane.
Masło roztapiam na dużej patelni, wlewam roztrzepane jajka i smażę jajecznicę. Pod koniec dodaję do jajek śmietanę oraz podgotowany i pokrojony w kosteczkę rabarbar. Na koniec doprawiam całość solą i pieprzem. Podaję jajecznicę z paseczkami podduszonego rabarbaru oraz chlebowymi grzankami.
Z chleba odkrawam skórki, a miąższ kroję w duże kostki, które obsmażam na rozgrzanym maśle na patelni. Smażę, aż grzanki będą rumiane.
Masło roztapiam na dużej patelni, wlewam roztrzepane jajka i smażę jajecznicę. Pod koniec dodaję do jajek śmietanę oraz podgotowany i pokrojony w kosteczkę rabarbar. Na koniec doprawiam całość solą i pieprzem. Podaję jajecznicę z paseczkami podduszonego rabarbaru oraz chlebowymi grzankami.