Sposób przygotowania:
Jajecznica z szynką i szparagami
Szparagi myjemy, dokładnie obieramy i gotujemy w wodzie z dodatkiem soli oraz łyżki cukru. Połowę kroimy na kawałki o długości około 5 cm. Resztę zostawiamy w całości do dekoracji. Pomidora kroimy w grube plastry. Na patelni rozgrzewamy masło klarowane. Smażymy plastry pomidora z obu stron doprawiając solą, czarnym pieprzem oraz tymiankiem. Na tłuszczu ze smażenia pomidorów przesmażamy krótko szparagi zostawione w całości. Smażone pomidory i szparagi odkładamy na talerzyk. Na tej samej patelni przesmażamy pokrojona w kostkę szynkę i boczek. Dodajemy pokrojone szparagi a następnie wbijamy jajka. Doprawiamy sola i czarnym pieprzem. Jajecznicę dekorujemy smażonymi pomidorami i szparagami i posypujemy posiekanym szczypiorkiem. Serwujemy z kromką chleba z masłem. Rada: Możemy wykorzystać szparagi pozostałe po wczorajszym obiedzie.