Sposób przygotowania:
Jajecznica z warzywami Marleny
Jajecznicę można zrobić z dowolnymi warzywami (cebula, pory, szczaw, szpinak, ziemniaki, papryka, fasolka szparagowa itd.), należy je tylko bardzo drobno posiekać i udusić wcześniej w niewielkiej ilości oleju, we własnym soku lub w odrobinie wody. Pozostały pod warzywami sok
odlać do miski. Duszone warzywa pozostawić do przestygnięcia. Mleko wymieszać z mąką, dodać do warzyw, doprawić do smaku solą i pieprzeni. Jajka wbić na talerz, rozbełtać i dodać do warzyw. Na dużej patelni rozgrzać olej, wlać masę jajeczną i usmażyć ją z obu stron na średnim ogniu. Na usmażenie jednej strony potrzeba około 5 minut. Gotową potrawę wyłożyć na talerz, pokroić w cząstki jak tort i posypać drobno posiekaną natką pietruszki, bazylią lub miętą. Potrawa jest znakomita również na zimno. Jajecznicę można włożyć do bułki i zapakować na drugie śniadanie. Smacznego
odlać do miski. Duszone warzywa pozostawić do przestygnięcia. Mleko wymieszać z mąką, dodać do warzyw, doprawić do smaku solą i pieprzeni. Jajka wbić na talerz, rozbełtać i dodać do warzyw. Na dużej patelni rozgrzać olej, wlać masę jajeczną i usmażyć ją z obu stron na średnim ogniu. Na usmażenie jednej strony potrzeba około 5 minut. Gotową potrawę wyłożyć na talerz, pokroić w cząstki jak tort i posypać drobno posiekaną natką pietruszki, bazylią lub miętą. Potrawa jest znakomita również na zimno. Jajecznicę można włożyć do bułki i zapakować na drugie śniadanie. Smacznego