mycha

mycha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2142]

Jajka faszerowane bryndzą i orzechami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Oryginalna, niecodzienna przekąska z jajek nadzianych wyrazistym farszem z bryndzy i orzechów.

Jajka faszerowane bryndzą i orzechami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Jajka faszerowane bryndzą i orzechami

 

Sposób przygotowania:

Jajka faszerowane bryndzą i orzechami
Jajka gotuję w lekko osolonej wodzie na twardo ok. 7 minut, studzę, obieram i każde przekrawam wzdłuż na połowę. Następnie wyjmuję żółtka z połówek jajek, przekładam je do miseczki i rozgniatam widelcem. Do roztartych żółtek dodaję bryndzę, drobniutko posiekaną cebulkę i orzechy, mieszam. Na koniec dodaję majonez i dokładnie mieszam. Doprawiam do smaku solą, gałką muszkatołową i pieprzem, mieszam. Białka jajek napełniam przygotowanym nadzieniem. Każdą połówkę jajka ozdabiam kawałkiem włoskiego orzecha. Układam na półmisku z wgłębieniami na jajka. Dekoruję plasterkami ogórka.
Jajka faszerowane bryndzą i orzechami
Cebulkę obieram i drobno siekam, część orzechów także siekam
Jajka faszerowane bryndzą i orzechami
Do miseczki przekładam żółtka, majonez, cebulkę, orzechy i przyprawy, mieszam
Jajka faszerowane bryndzą i orzechami
Z każdej połówki jajka wydrążam żółtka łyżeczką
Jajka faszerowane bryndzą i orzechami
Napełniam białka jajek przygotowanym farszem