Sposób przygotowania:
Jajka faszerowane po polsku
Grzyby moczymy przez noc. Następnie drobno kroimy i podsmażamy na maśle z posiekaną cebulką. Jajka gotujemy na twardo i pozostawiamy do ostygnięcia. Następnie za pomocą bardzo ostrego noża przekrawamy je na pół razem ze skorupką (polecam najpierw zrobić sobie malutką dziurkę np. trzonkiem łyżeczki). Za pomocą łyżeczki do herbaty wydrążamy skorupkę – najpierw żółtko, potem białko i umieszczamy je w miseczce. Do jajka dodajemy grzyby z cebulką, śmietankę i 1 łyżkę wywaru z grzybów. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem, i ugniatamy na pastę. Na koniec dodajemy posiekany szczypiorek i mieszamy. Farszem nadziewamy skorupki, delikatnie dociskamy i panierujemy w bułce tartej. Smażymy od strony farszu na rozgrzanym oleju rzepakowym do zarumienienia bułki tartej. Gotowe jajeczka posypujemy posiekanym szczypiorkiem dla dekoracji.